Els impostos que es meriten, que es paguen, quan transmet una propietat són la plusvàlua municipal, l’IRPF o l’increment patrimonial i l’IBI.
El més usual en la compravenda d’un habitatge és transmetre el ple domini de la propietat, tant si és 1a o 2a residència.
Encara que també podem trobar altres casos com la transmissió de l’usdefruit o la nua propietat.
En aquest article ens centrarem en l’impost de la plusvàlua municipal, a la ciutat de Barcelona, quan transmet el ple domini de la propietat. Cada ajuntament i cada comunitat autònoma té la seva manera de procedir, tant en el càlcul dels impostos com en la tramitació.
PLUSVALIA MUNICIPAL: Què és?
La Plusvàlua municipal és l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana.
Com indica l’ordenança fiscal reguladora de l’impost: Constitueix el fet imposable de l’impost l’increment de valor que experimenten els terrenys de naturalesa urbana, manifestant com a conseqüència de la transmissió de la propietat per qualsevol títol o de la constitució o transmissió de qualsevol dret real de gaudiment l’imitatiu del domini sobre els terrenys esmentats .
Aquest fet imposable o, dit altrament, aquesta obligació de pagament es constitueix en el moment de la transmissió d’una propietat. Aquesta transmissió és la data en què l’immoble canvia de propietari .
Qui paga la plusvàlua municipal?
La persona responsable del pagament de la plusvàlua, en cas de venda, serà la persona, empresa o entitat que ven.
Si bé la pàgina web de l’ajuntament de Barcelona diu: Però si qui ven és persona física no resident fiscal a Espanya, la persona obligada al pagament serà l’adquirent.
D’altra banda, a l’article 106. Subjectes passius del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, apartat 2, indica:
En els supòsits a què es refereix el paràgraf b) de l’apartat anterior, tindrà la consideració de subjecte passiu substitut del contribuent , la persona física o jurídica, o l’entitat a què fa referència l’article 35.4 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, que adquireixi el terreny o a favor del qual es constitueixi o transmeti el dret real de què es tracti, quan el contribuent sigui una persona física no resident a Espanya .
Persona física no resident fiscal a Espanya: Qui paga la Plusvàlua Municipal?
Tant la redacció de l’Ajuntament com la redacció del Reial Decret Legislatiu poden suggerir diferents interpretacions, per aquest motiu els matisarem:
-
- Qui ven la propietat està obligat al pagament de l’impost de la plusvàlua municipal
- El substitut del contribuent és l’adquirent com a mesura interposada per l’administració tributària per facilitar la gestió dels impostos.
Això vol dir que es trasllada l’obligació de pagament del venedor a l’adquirent. Per tant, l’agència tributària de l’ajuntament reclamarà el pagament de la plusvàlua municipal a l’adquirent.
Si bé, com veiem a l’article 106.2 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 març, no assenyala que l’adquirent hagi de fer el pagament de l’impost amb els recursos econòmics propis. Només indica que aquest és el responsable que es faci el pagament. Per això l’adquirent pot exigir al venedor l’import que s’haurà d’abonar per les obligacions tributàries.
Donació o herència
D’altra banda, en cas de donació o herència la responsable del pagament serà la persona que passi a ser la nova propietària.
Quan he de fer el pagament?
La Plusvàlua municipal s’ha de pagar en els 30 dies hàbils a partir de la data de transmissió:
- En el cas de compravenda o donació, és la data de l’escriptura pública davant de notari. O en la data de signatura d’un contracte privat, únicament si també es realitza el lliurament de la possessió de l’immoble.
- O la data de la subhasta o de lacte d’ocupació en els casos d’expropiació
- En cas d’herències, tindrà sis mesos a partir de la data de defunció, prorrogables a un any si se sol·licita per escrit dins dels sis primers mesos.
- Les transmissions en casos d’herència es regeixen per la normativa vigent a la data de la defunció.
Actes no subjectes i exempcions
Així mateix, hi ha alguns actes no subjectes al pagament de l’impost de la plusvàlua. En aquests casos no es produeix el fet imposable (l’obligació de pagament). Podrà veure la relació d’actes no subjectes en aquest enllaç .
També pot veure les exempcions de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys.
Cal tenir en compte que “no estar subjecte a l’obligació de pagament” o estar exempt no és el mateix que no haver de fer cap tràmit. Als enllaços a dalt indicats podrà trobar les descripcions de tots dos casos, així com qui es pot adherir i qui el tramita.
Un altre cas amb què es pot trobar és que el valor de l’autoliquidació, de la plusvàlua municipal, surti amb un import igual a 0€. Si això és així, igualment haurà de presentar el document de l’autoliquidació a l’institut municipal d’hisenda del seu municipi. Aquest cas es pot donar en alguns dels supòsits anteriors, com ara alguna adjudicació en pagament o per dissolució d’una societat.
Com saber quant he de pagar de plusvàlua?
L’import exacte que haurà d’abonar per la plusvàlua municipal només ho podrà saber en la data exacta de la transmissió de la propietat.
Pot conèixer el valor estimatiu de la plusvàlua que haurà de pagar des de tràmits en línia del web de l’Ajutament de Barcelona.
A més, si vol saber com calcular l’import de plusvàlua municipal, què haurà de pagar si ven una propietat a la ciutat de Barcelona, podrà veure’l a l’enllaç.